De zegelring en het familiewapen: hand in hand

De zegelring is een eeuwenoude traditie. Een prachtig ambacht. Een knap staaltje vakmanschap. Op de rug van de ring zie je vaak een gravure: een familiewapen. Het idee om zegelringen te dragen, ontstond rond 1100 na Christus. De fraai gevormde schilden, bonte kleuren, gestileerde figuren en kenmerkende helmen die moed en heldhaftigheid uitstralen — ze laten al van mijlenver zien wie u bent.

De mooie traditie om het familiewapen door te geven aan uw kinderen, leeft nog steeds voort. En hoewel u waarschijnlijk weinig brieven verzegelt met een lakafdruk van uw familiewapen, geef ook ik graag die traditie door.

Gravures gebruikte men namelijk om een afdruk te maken in zegellak, om een te verzegelen object van een lakzegel te voorzien. Vandaag de dag dragen we zegelringen eigenlijk vooral voor verbintenis.

Ik graveer uw zegelring zodanig, dat het resultaat om door een ringetje te halen is. Daarnaast is het nog steeds mogelijk een lakafdruk te maken. Traditioneel (en functioneel) graveren we uw familiewapen in spiegelbeeld. Tenzij u dit anders wenst. De klant is immers koning; zelfs als het familiewapen geen kroon is.

Project Cover
Familiewapen
14 krt geelgouden zegelring met handgravure familiewapen
Project Cover
Gravure in goud
18 krt heren zegelring met lasergravure in goud
Project Cover
Monogram
14 krt dames zegelring met handgravure monogram / symbol

Monogram: een andere inscriptie in uw zegelring

In plaats van een familiewapen uw initialen of die van een geliefd persoon in de zegelring graveren? Doe ik met liefde. U kunt uw eigen schets laten graveren of een schets door mij laten maken. Niet alle lettertypes zijn daadwerkelijk in edelsteen te graveren. Ik geef u uiteraard eerlijk advies.

Image

De onderste steen boven voor uw keuze

Een zegelring is vaak voorzien van een edelsteen: de lagensteen. Deze steen bestaat uit twee lagen. Zo ziet u een duidelijk contrast tussen de steenkleur en de gravure. Als u bij goudsmederij Klein langskomt, laat ik u alle tinten blauw zien.

Er zijn ook andere edelstenen op voorraad:

• zwart-witte en groen-witte lagenstenen
• onyx, zwart
• heliotroop, groen
• carneool, roodbruin

Heeft u een ander idee voor uw unieke sieraad? Ik sta open voor uw idee.

Cachetring: de zegelring zonder steen

Vindt u zegelringen prachtig zónder steen? Dan is de cachetring het helemaal voor u. Ik heb verschillende modellen cachetringen die allemaal te graveren zijn.

Kiest u voor het handwerk van de meestergraveur? Dan maak ik met de hand de fijnste lijntjes in uw ring. Gaat u voor een strakkere vorm? Dan is de lasergravure het mooist.

Image

Image

Speciale zegelringen, speciaal voor u

Goudsmederij Klein is gespecialiseerd in zegelringen. Ik maak ze al meer dan 15 jaar; telkens weer een uniek exemplaar. Alle denkbare modellen zijn door mijn handen gemaakt. Zegelringen die net wat groter, wat zwaarder en exclusiever mogen zijn. Uw zegelring smeed ik naar persoonlijke wensen. Extra ornamenten? Mooie randen van briljant? Briljante keuzes.

En weet: wat te ontwerpen is, is meestal ook uitvoerbaar.

Hebben we samen alles gecontroleerd? Van de afbeelding tot materiaalkeuze, van ringmaat tot steenkeuze, van steenkleur tot gravure? Na uw akkoord ga ik aan de slag met het maken van uw zegel- of cachetring.

Voorbeelden van gravures
Mijn werkwijze

De zegelring met gravure is populair. Sommige mensen denken dat een zegelring met familiewapen alleen draagbaar is voor mensen van adel.
Niets is minder waar. Ik zie klanten met verschillende vraagstukken, zoals:

• ik heb al een zegelring, maar geen familiewapen
• ik heb geen zegelring en geen familiewapen
• ik heb geen zegelring, maar wél een familiewapen

In alle gevallen help ik u graag en realiseren we een op alle manieren passende zegelring. Er is niets persoonlijker dan uw persoonlijke sieraad. Ik neem dus graag de tijd voor u. Tijdens een afspraak nemen we uw wensen en uw verhaal door. Goudsmederij Klein werkt nauw samen met het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG) om te verifiëren of we het juiste familiewapen voor ons hebben. Een nieuw familiewapen ontwerpen? Dat kan natuurlijk ook.Ringkeuze en keuze edelsteen
Eigen familiewapen of nieuw ontwerp
Lakafdruk maken voor gravure
Polijsten en ontvangst van uw ring
contact opnemen